Resandet har kommit att bli en central del i våra liv. För två, tre generationer sedan var det ytterst ovanligt att göra resor, än ovanligare att lämna hemlandet någon gång under livet. Men på 1970- och 80-talen exploderade charterresandet. Det perfekta alternativet för en befolkning som inte visste hur man reser. Flyg, transit, hotell och mat och dryck, allt ingår i priset och organiseras av researrangören. Trots att charterresan är fortsatt populär har de yngre generationerna idag vidare vyer i sitt resande. Olika typer av aktivitets- eller sportresor är vanliga. Länder som Australien och Nya Zeeland tar emot mängder av ungdomar som vill surfa, hoppa fallskärm och vandra.

Exotiska paradis för äventyrare

Australien och Nya Zeeland har lyckats etablera sig som riktiga äventyrsländer. Nya Zeeland kan till och med skryta med att vara ursprungsland för bungyjump. För dig som älskar att surfa är Australien och dess engelsktalande granne i sydost givna destinationer. De gynnsamma klimaten och vattenförhållandena har skapat riktigt starka och utbredda surfingkulturer. Om du inte vill ta dig hela vägen till Sydostasien är Afrika ett spännande mål. Naturupplevelserna som den kontinenten erbjuder överträffar det mesta, och många länder har verkligen satsat på att ge sina turister starka minnen. Vad sägs exempelvis om att bo i trädkojor i Botswanas magiska skogar? Trädkojorna i skogen är en lyxig barndomsdröm, allt det vi drömde om som barn, fast med bekvämligheter för mogna resenärer!

Upplevelser som ger minnen för livet

Om du är intresserad av sport- eller äventyrsresor finns det mängder med bra destinationer, både när och fjärran. Redan här hemma i Europa kan du som är på resande fot hitta massor med äventyrliga aktiviteter. En klassiker är bergsvandring i alperna. Bergsmassiven bjuder på utmaningar som passar alla ambitioner och kunskapsnivåer, från den professionelle bergsbestigaren till amatörvandraren med halvdålig kondition. Gemensamt har dock dessa olikartade strapatser sina hänförande utsikter. Så visst kan det bli svårt att hitta surfvatten som matchar Bondi Beach inom en dagstur från Sverige, men andra häftiga aktiviteter saknar vår hemkontinent knappast. Vandring, vindsurfing, fallskärmshoppning och storviltsjakt är bara en handfull exempel bland många.