Vandringsresor har blivit alltmer populärt. På många resmål kan man kombinera några dagars vandring med några dagars sedvanlig solsemester. Genom att vandra upptäcker man landet på nära håll och kommer inpå både lokala sevärdheter och lokalbefolkningen på ett annat sätt än på till exempel bussresor. Måste man vara vältränad? Passar vandringsresor för barn? Det finns otroligt många alternativ, från lätta vandringar som passar hela familjen till mer avancerade där det krävs både vana och uthållighet. Den vane kanske väljer att gå helt på egen hand och arrangera hela resan själv. Andra föredrar att gå med vandringsguider och ha resa och boende organiserat av en researrangör.

Packa ryggsäcken rätt

Vare sig du ska på en ren vandringsresa eller en kombinationsresa är det skönt att ha packat rätt. Om du lär dig packa som en pilot och minimera bagaget blir resan mycket lättare. För en vandringsresa är det viktigaste att ha en bra ryggsäck och all din packning ska få plats i den. Du ska inte behöva bära något i händerna. Att packa ner i olika packpåsar för att lätt hålla reda på vad du har är lämpligt, och finns risken att packningen blir våt är det en god investering att köpa packpåsar som är vattentäta. En regel när man packar i ryggsäck är att tunga saker ska packas närmast ryggen och högst upp i ryggsäcken.

Vart ska jag åka?

I Skottland vandrar du genom ett landskap med mjuka kullar, dalar och sjöar. Kanske stannar du till på en skotsk pub efter vägen för en whisky. Boenden erbjuds ofta som Bed and Breakfast i anslutning till pubar. På Madeira gör man levadavandringar i en oslagbar natur. Dessa levador är leder som byggdes för att leda vatten från bergen till byarna och städerna. Vandringarna finns över hela ön och vid ett besök på Madeira är detta ett måste. Ön Kreta i Grekland har ett stort antal raviner där man kan vandra. Den längsta är 18 km och tar ungefär 5 timmar att vandra. I stort sett alla länder bjuder på möjligheter till vandringar.