Är du typen som har lite svårt att slå dig till ro i en solstol under semestern? En dag eller två på stranden är sällan fel för lite avkoppling, men därefter kanske behovet att aktivera sig börjar göra sig påmint. Det går att få ut mer av sin semester än bara lata dagar med en drink i handen. Om du vågar ta steget kan du bjudas på adrenalinkickar utan dess like genom att utöva en äventyrssport –  och många oförglömliga minnen från saker som du inte skulle prova på hemma i Sverige. Det är på semestern som de där aktiviteterna som du alltid tänkt göra faktiskt blir av och genom att göra det på resan kan du dessutom dra nytta av det stora utbud som finns både i Sverige och utomlands när det kommer till äventyrssporter.

 

Det hörs på namnet att en äventyrssport är något för den våghalsige, men det innebär inte att det behöver vara förknippat med några större risker. Visst finns det alltid en fara i samband med äventyrssporter, men så länge du följer instruktionerna ska det inte vara några som helst problem. Något som vid en första anblick kan verka livsfarligt – men som faktiskt är en av de säkrare extremsporterna – är fallskärmshoppning. Du har säkert sett bilder på tv, i tidningar eller internet, där modiga deltagare hoppar ut ur ett flygplan och faller fritt i upp till flera minuter innan en fallskärm vecklas ut och de landar på marken. För att få hoppa fallskärm krävs det att du genomgår en utbildning och lär dig hur utrustningen fungerar för att ingenting ska fallera i det kritiska hoppögonblicket. När du väl är godkänd och redo för att hoppa finns det dock få kickar som slår stunden när du tar steget rakt ut i tomma intet.

 

Den som gillar fart och fläkt men tycker att extrema höjder är ett problem kanske fastnar för forsränning istället. Med hjälp av en gummiflotte åker du i en grupp nerför en fors, vilket innebär en rejäl fysisk utmaning att klara av banan. Forsen dånar vilt och flotten kränger fram och tillbaka, och det är också anledningen till alla deltagare i båten måste bära hjälm och flytväst. Forsränning är en sport som passar utmärkt att utöva i många olika älvar och forsar runt om i Sverige, där det ofta finns företag som är specialiserade på arrangemang av äventyrssporter som just forsränning. En anledning till det är att det behövs en reseledare med erfarenhet och kompetens för att säkerheten ska kunna säkerställas på flotten.

Äventyrsresa 2

Taggar