Hockey ligger generellt sett varmt om hjärtat hos oss svenskar och svensk hockey har en anrik tradition av att både fostra egna spelare, som står sig väl i konkurrensen internationellt sett, och att locka hit duktiga importer till vår egen liga. Det har lett till ett rejält hockeyintresse som inte minst märks på läktarna runt om i landet. SHL , som den högsta ligan numera heter efter namnbytet från elitserien, räknas till en av Europas bästa, och för den som vill se en match live finns det lag att välja på från Luleå i norr till Växjö i söder. De två senaste årens mästare heter Skellefteå AIK, men de får nu tuff konkurrens från flera hårdsatsande lag. Klart är att SHL kommer att fortsätta vara en jämn och intressant liga som drar en engagerad publik, och ett besök på en SHL-match är alltid en upplevelse.

 

Den som föredrar att röra sig utanför Sveriges gränser för att uppleva hockey på hög nivå behöver inte åka längre än till grannlandet Finland. Där heter landets bästa liga SM-liiga och det brukar vara en rafflande serie med oförutsägbara matcher. Kärpät från Uleåborg i västra Finland är regerande mästare, där svensken Dusan Umicevic bidrog med en hel del poäng under guldsäsongen. SM-liiga är känt för att bjuda på en snabb hockey tack vare mindre rinkar, så om du vill ha en ny hockeyupplevelse utan att behöva sitta flera timmar på flyg är Finland ett utmärkt alternativ.

 

Om du är intresserad av att även kulturellt ge dig ut på nya, spännande farvatten är kanske Ryssland ett lockande alternativ. KHL, Kontinental Hockey Leagueär ligan som numera räknas till Europas bästa, och den inkluderar lag från en rad olika länder: förutom Ryssland finns här lag från länder som Lettland, Kazakstan och Finland representerat. Om du är sugen på ett riktigt äventyr kan du åka till Vladivostok. Det ligger längst bort i östra Ryssland, nära gränsen till Kina, och om det blir förlust för ditt favoritlag finns det mycket tid under hemresan att älta missade målchanser. Å andra sidan är du garanterat många värdefulla minnen rikare.

 

Hockeyresornas hockeyresa är ändå givetvis en tripp till Nordamerika för att se NHL. Oavsett vilken match du går på garanteras du tiotusentals människor på läktaren och hockey av högsta kvalitet. I NHL huserar de allra bästa spelarna, och här finns också några riktigt intressanta rivaliteter. Om du är i Kanada får du inte missa en match mellan ärkerivalerna Montreal Canadiens och Toronto Maple Leafs. I USA har New York två NHL-lag – Islanders och Rangers – och just utanför ligger New Jersey Devils, så du har gott om alternativ för din hockeyresa var du än befinner dig.

Hockeyresa 2

Taggar